MONELLA TAPAA TÄRKEÄ -tapahtuma Forssan torilla la 12.8. klo 10- ja muutakin ajankohtaista

Vielä on kesää jäljellä: la 12.8. Forssan torilla vammaisten ohjelmallinen toripäivä ”Monella tapaa tärkeä” klo 10 – . Musiikkia, laulua, tanssia sekä tärkeää asiaa vammaisten ihmisoikeuksien puolesta. Asiantuntijapuhujana Kehitysvammaisten Tukiliiton toiminnanjohtaja Risto Burman. Tilaisuudessa on kansalaisaloitteen ”EI MYYTÄVÄNÄ!” allekirjoitusmahdollisuus. Klikkaa allaolevaa kuvaa, niin näet tapahtumajulisteen suurempana.

Ja allaolevan Ruostejärvi- ym. tiedotteen jälkeen vielä lisää tärkeästä ”EI MYYTÄVÄNÄ!” -asiasta. Tekstissä olevasta linkistä mahdollisuus mennä allekirjoittamaan ko. kansalaisaloite. Allekirjoitus vaatii henkilön tunnistamisen esim. pankkitunnuksilla. Itse kävin allekirjoittamassa juuri hetki sitten, käythän sinäkin, sillä ASIA ON TODELLA TÄRKEÄ!!

Sunnuntaina 13.8. olet tervetullut viettämään kesän toista sauna- ja uintipäivää Ruostejärvelle klo 11-19. Mukaan uintivarusteet sekä omat syötävät ja juotavat.

Kesäretkelle Helsinkiin  la 19.8. mahtuu vielä, samoin Tukiliiton syyskonserttiin Tampereelle Diandraa (lippu 40 € + matkaosuus päälle) kuulemaan la 7.10. Jos Helsinki ja/tai Diandra kiinnostaa, ota yhteys Tainaan mahd. pian, kiitos!

Etelä-Hämeen Tukipiirin järjestämä liikuntapäivä Eerikkilän Urheiluopistolla Tammelassa la 9.9. klo 10-14. Hinta 10 € sisältää ruuan+ ohjelman. Avustajat ilmaiseksi.  Kymppi maksetaan käteisenä Tainalle paikan päällä. Ilmoittaudu Tainalle viim. pe 18.8.

Yhdistyksemme on mukana myös Forssan Mahdollisuuksien torilla Kehräämöllä la 2.9. Tule moikkaamaan!

Ai niin, vielä pari asiaa liittyen Wahren-opistoon. Taideryhmä kehitysvammaisille, opettajana Sanna Savonmäki, alkaa Kehräämöllä (uusi paikka on B-rapun tekstiililuokassa 2) ma 25.9. klo 17.30-19.45.  Kurssimaksu koko vuodelta on 60 € ja se sisältää materiaalimaksun. Ryhmä kokoontuu joka toinen viikko ja ilmoittautua voi to 17.8. klo 16.30-.  Kannattaa silloin olla nopea, jos haluaa mukaan. Jos ryhmä täyttyy, ilmoita itsesi varasijalle, koska voi olla mahdollista saada toinenkin ryhmä.  Opiston ohjelma jaetaan talouksiin la-su 12.-13.8., mutta uusi ohjelma on jo nyt luettavissa opiston kotisivulla kohdasta ”Ajankohtaista” osoitteessa  http://www.forssa.fi/wahrenopisto

Vielä toinenkin juttu liittyen opistoon. Olisiko joku kiinnostunut lähtemään musikaalimatkalle Lahteen kuuntelemaan ja katsomaan Elvistä la 30.9. n. klo 16.30- Mulla on vielä n. 10 lippua jäljellä. Lippu erikoishintaan 36 € + edestakainen bussimatka 14 € eli koko juttu yhteensä 50 €. Jos kiinnostaa, ota pikaisesti yhteys Kirsiin, joko 040-7596 380 tai kirsi.vikman@forssa.fi

Ajankohtaista

29.6.2017
Kehitysvammaisten Tukiliitto teki kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle

Kehitysvammaisten ihmisten asema asumispalvelun kilpailutuksessa on heikko, osallisuudessa ja vaikuttamismahdollisuuksissa puutteita.

Joukko kehitysvammaisia nuoria muutti lapsuudenkodeistaan asumispalveluun. Nuorilla oli laajoja ja monialaisia tuen tarpeita, ja turvallinen muutto pohjustettiin huolellisesti asumispalvelun tuottajan kanssa. Asuminen alkoi hyvin, mutta pian kuntayhtymä päätti kilpailuttaa nuorten kotiin uuden palveluntuottajan.

Kilpailutuksen seurauksena vaihtui palveluntuottaja, osa henkilöstöstä vaihtui ja palvelu heikkeni. Osa nuorista menetti mahdollisuuden aitoon kommunikaatioon kokonaan tai osittain, koska vuorovaikutus heidän kanssaan edellyttää hoitajilta yksilöllisen, puhetta korvaavan kommunikaatiotavan osaamista. Näiden henkilöiden kannalta on erityisen tärkeätä, että palveluissa on jatkuvuutta.

Asukkaat yrittivät omaistensa tuella toteuttaa lakiin perustuvan oikeutensa saada ilmaista mielipiteensä kilpailutukseen ja sen ehtoihin. He tekivät kantelut kuntayhtymään, hallinto-oikeuteen, ja korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Kantelut eivät johtaneet tulokseen. Myös markkinaoikeus antoi asiassa kielteisen päätöksen. Kanteluntekijöitä ei pidetty asianosaisina prosessissa. Kuntayhtymä ei näe asiassa menettelyvirhettä eikä mikään muu taho ole ottanut asiaa käsittelyyn.

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry on tehnyt asiassa kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle. Nuorten tilanne on tehnyt näkyväksi sen, ettei vammaisilla palvelujen asiakkailla ole osallisuutta, vaikutusmahdollisuuksia eikä tehokasta oikeussuojakeinoa, kun oikeuksien loukkaaminen tapahtuu osana julkista hankintaprosessia.

Tukiliiton näkemyksen mukaan nuorten perustuslain 21 §:n mukainen oikeus tulla kuulluksi ja saada asiansa asianmukaisesti käsitellyksi on sivuutettu.  Myöskään YK:n vammaisten ihmisoikeussopimuksen mukainen oikeus oikeussuojan tehokkaasta saavutettavuudesta ja oikeudesta vaikuttaa omiin asumisjärjestelyihinsä ei ole toteutunut.

Kansalaisaloite

Muun muassa tällaisten kilpailutuksiin liittyvien epäkohtien vuoksi vammaisjärjestöt käynnistivät 12. kesäkuuta kannatusilmoitusten keräämisen kansalaisaloitteeseen hankintalain muuttamiseksi niin, että lakia ei sovellettaisi sellaisten vammaispalveluiden hankintaan, joissa on kyse vammaisten henkilöiden välttämättömän huolenpidon ja tuen tarpeista.

Kansalaisaloitetta esitellään sivulla:
www.eimyytavana.fi

Kehitysvammaisten Tukiliitto vaatii, että hankintalakia on muutettava ja asumispalveluita käyttävien ihmisten oikeussuojakeinoja on parannettava julkisissa hankintaprosesseissa.

Medialla on mahdollisuus haastatella perheitä siitä, mitä kilpailutus voi pahimmillaan merkitä palveluita tarvitsevalle ihmiselle.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Risto Burman, Kehitysvammaisten Tukiliitto
risto.burman@kvtl.fi, puh. 050 5569 900

Tämän ajankohtaista-uutisen osoite on
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=2077
 

 

Vastaa